Vær Med-puljen til positive fællesskaber
Når fællesskaber reducerer ensomhed i almene boligområder. Vil du have flere aktiviteter i dit område?
Vær Med-puljen til positive fællesskaber
I 2021 fik BL mulighed for at etablere Vær Med-puljen. Med midler herfra har i alt 89 projekter i hele landet arbejdet med at forebygge og bekæmpe ensomhed gennem positive fællesskaber. Sammen med forenings- og kulturlivet har boligorganisationer engageret beboere i alt fra fællesspisninger og gåklubber til plænekoncerter og samtaletilbud. Forhåbningen er, at vi ved at sætte fokus på betydningen af det stærke fællesskab kan gøre en forskel for den enkelte beboer, for hele boligområdet og for samfundet. At vi kan få sjovere og mere velkommende boligområder på både kort og lang sigt og være med til at bekæmpe den stigende ensomhed.
Vi har samlet nogle af erfaringerne fra de mange aktiviteter i et inspirationskatalog til jer, der vil skabe liv og fællesskaber i boligafdelingerne. Kataloget præsenterer aktiviteter og tilgange, som ikke kræver store midler eller professionelle kompetencer. De kan derfor bruges af alle i den almene boligsektor, herunder beboere, afdelingsbestyrelser, teknisk personale, boligsociale medarbejdere og andre af boligorganisationens ansatte.
Initiativerne der blev gennemført med støtte fra Vær Med-puljen har styrket de sociale fællesskaber i boligområderne og fået flere beboere med. Det viser en erfaringsopsamling, lavet af analysevirksomheden SocialRespons, der i forbindelse med erfaringsopsamlingen har lavet 49 indledende og dybdegående interview med initiativtagere og andre med kendskab til projekterne. Efter en periode med få aktiviteter under coronaen, var initiativerne med til at genstarte naboskabet i områderne. For eksempel fik festlige aktiviteter som koncerter og teater mange beboere til at mødes. Resultaterne kan mærkes af beboerne i områderne. Nogle steder hilser flere beboere på hinanden mens andre er begyndt at ses privat. Andre har oplevet en stigende efterspørgsel og opbakning til nye aktiviteter i området, og flere beboere har meldt sig som frivillige. Et andet eksempel er, at nogle afdelinger har oplevet et fald i naboklager. Endeligt har nogle af projekterne skabt nye møder mellem beboere på tværs af for eksempel alder og etnicitet. På den måde har initiativerne givet beboerne fælles oplevelser og et bedre kendskab til deres naboer.